Cum sa extragi vocalul dintr-o melodie !

Sa presupunem ca suntem producatori de muzica (:lol:) si am auzit o melodie slaba ca negativ dar cu un vocal superb si ni se pune pata sa ii facem un remix ca sa aratam cat suntem de buni lumii sau pur si simplu pentru colectia noastra. Acum apar “problemele”, cautam disperati pe google vocalul (acapella) dar nu gasim nimic relevant. Deci ne hotaram sa ne facem singuri vocalul (acapella). Cum procedam:

Pentru inceput avem nevoie de:

1. Un editor de sunete, gen: Cool Edit], Adobe Audition, Sound Forge etc. (Eu am folosit Cool Edit)
2. Doua varianta la melodie, una vocala si una instrumentala [negativ] (calitatea celor 2 melodii sa fie cam aceeasi ca vocalul sa fie cat mai bun din punct de vedere calitativ calitativ)
Inainte de a incepe este foarte important ca cele doua variante sa fie absolut identice bineinteles una dintre ele avand doar vocalul in plus, daca nu sunt identice aceasta metoda nu va functiona.
Inapoi la treaba, deschidem cele doua melodii una dupa alta in programul ales (File>Open).

Cam asa o sa arate dupa ce am terminat.

Urmatorul pas este sa facem un click pe butonul de Multitrack

Asa o sa arate fereastra dupa ce am ales Multitrack View

Inainte sa trecem mai departe avem grija ca indicatorul de pozitie (linia galbena punctata pe verticala cu triunghiuri la capete) sa fie in partea din stanga a spatiului de lucru daca nu este ne ducem cu sageata de la mouse pe unu dintre triunghiuletele galbene si apasand il tragem in partea stanga , deobicei dupa ce am intrat in modul Multitrack acesta se pozitioneaza automat acolo.

Efectuati acest pas doar daca indicatorul nu este pozitionat in partea stanga.

Dupa ce ne-am asigurat ca totul este in regula selectam prima melodie, apasam click dreapta si alegem optiunea Insert In To Multitrack.

Facem acelasi lucru si pentru a doua melodie, in final va arata asa:

Ininte sa trecem mai departe trebuie sa stim cateva lucruri despre sunete ca sa putem intelege pasii care vor urma in extragera vocalului.
Si anume:
Sunetele pure au in general 3 forme:
forma de val (sinusoidala), dinte de fierastrau, de dreptunghi si forma sunetul static care este o linie dreapta. Sunetele pe care noi le auzim sunt alcatuite din milioane de astfel de forme combinate. Sunetele in general au forma de val, adica ele urca si coboara. Daca avem doua sunete identice:

si le ascultam, acestea se aud de doua ori mai tare decat sunetul original. Dar daca am inversa faza unuia, adica ce vreau sa spun prin ” a inversa faza”, unde inainte am avut “deal” dupa inversare vom avea “vale” ca in exemplu

Acum daca ascultam sunetele acestea se vor anula reciproc ca sa intelegeti mai bine de ce se anuleaza ganditi-va ca “dealul” este pozitiv iar “valea” negativa se va petrece acelasi lucru ca la matematica +1 cu -1 = 0.
Noi ne vom folosi de aceasta proprietate pentru a elimina negativul astfel incat sa ramanem doar cu vocalul(acapella).

Bun, sper ca s-a inteles pana aici. Dam un zoom pe cele doua melodii in multitrack cu lupa din partea stanga sus randul unu, coloana unu ca in poza.

Dupa zoom se observa cum portiunea verde de deasupra melodiilor se subtiaza, aceasta este un fel de bara de navigatie care ne ajuta pe noi sa ne pozitionam unde vrem in sectiunea lor.

Cel mai indicat e sa ne ducem in capatul din stanga cu ea adica la inceputul lor si sa incercam de acolo pasul urmator, care se refera la sincronizarea fazelor.

Dupa cum se observa in imaginea de mai sus cele doua melodii sunt usor decalate, ca sa le sincronizam ne pozitionam cu indicatorul pe un “deal” fie la prima melodie sau a doua nu e neaparat important la care(eu am ales prima melodie)

Tinem apasat click dreapta pe a doua melodie si tragem de ea in partea dreapta ca sa avem aceasi faza ca si prima, adica indicatorul sa fie in varful “dealului” corespunzator primei melodii (va recomand sa mariti zoom-ul ca sa fie cat mai exacta suprapunerea).

Daca am terminat de sincronizat, dam dublu click pe varianta instrumentala si ne vom intoarce la primul pas cand am deschis melodiile.
Selectam toata melodia fie prin dublu click deasupra portiunii mari verzi sau printr-un singur click deasupra ei si ctrl+a. Ca sa inversam faza alegem Effects>Invert

Odata terminata comanda ne intoarcem la Multitrack si observam cum fazele sunt inversate adica la o melodie avem “deal” si la cealalta “vale” .

Daca cele doua melodii sunt perfect sincronizate ar trebui ca negativele sa se anuleze si sa ramanem cu vocalul cand dam play…

Revin la ce am scris cu galben daca cele doua melodii nu sunt absolut identice negativele se vor anula partial (unele sunete fiind inca auzite) sau nu se vor anula deloc si nu am rezolvat nimic.

In cazul in care sunteti siguri ca melodiile sunt identice dar nu se anuleaza, atunci marim zoom-ul dam play si incercam sa sincronizam in timp ce canta si in momentul in care negativele nu se mai aud inseamna ca am gasit locul unde sunetele se suprapun perfect astfel se anuleaza si noi ramanem cu o frumusete de vocal .

Pentru a exporta vocalul intr-un fisier *.mp3 sau *.wav ne ducem la file si alegem Save Mixdown As, o sa ne apara o fereastra in care introducem numele fisierului si alegem formatul dupa cum am spus *.mp3 sau *.wav dupa asta dam save si gata, suntem pregatiti de remix… asta daca avem si talentul necesar pentru asa ceva :-D

Ca sa va demonstrez ca metoda functioneaza va pun la dispozitie vocalul la melodia care apare in poza… si dupa cum am mai spus de doua ori pana acum cele 2 variante folosite nu erau identice si au mai ramas sunete de fundal.

Acapella

Imi cer scuze pentru eventualele greseli de ortografie / exprimare, sunt foarte obosit :-D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: